Käänteistä T3 hormonia (rT3) muodostuu elimistössä T4 hormonista DIO 3 -entsyymin vaikutuksesta. Terveellä henkilöllä vapaan T3 hormonin (T3v) ja käänteisen T3 hormonin suhde pysyy tasapainossa niin, että aktiivista T3v hormonia erittyy suhteessa enemmän, kuin tehotonta rT3 hormonia. Kun henkilö kokee voimakasta stressiä tai on vakavasti sairas, näiden hormonien tuotanto muuttuu päinvastaiseksi. Tämä johtuu siitä, että elimistöllä on suojamekanismi, jolla keho säätelee kokonaisaineenvaihduntaa. Voimakkaassa stressitilassa ja vakavan sairauden yhteydessä elimistö haluaa hidastaa aineenvaihduntaa ja tämän seurauksena alkaa tuottamaan enemmän käänteistä T3 hormonia. Kun stressitila tai sairaus on ohi, elimistön pitäisi palautua normaaliin tilaan eli T3v tuotanto pitäisi taas lisääntyä ja rT3 tuotanto vähentyä. Valitettavasti monilla ihmisillä näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan elimistö jatkaa runsasta rT3 hormonin tuotantoa, jonka seurauksena henkilölle muodostuu kilpirauhasen vajaatoiminta.
Kuva 1. Normaalitila, jolloin elimistö tuottaa T4 hormonista enemmän vapaata T3 hormonia (T3v) ja vähemmän käänteistä T3 hormonia (rT3)
Kuva 2. Pitkittynyt stressi tai sairaustila, jolloin elimistö tuottaa runsaasti tehotonta käänteistä T3 hormonia (rT3) ja vain vähän aktiivista T3 hormonia (T3v).
Käänteistä T3 ongelmaa kutsutaan myös nimillä: rT3-dominanssi, joka kertoo korkeasta rT3-arvosta, euthyroid sick syndrome, matalan T3 arvon oireyhtymä, Wilsonin syndrooma ja NTIS eli Non-Thyroidal Illness Syndrome.
Kaikilla näillä nimityksillä on se yhteinen tekijä, että elimistössä on liikaa tehotonta käänteistä T3 hormonia suhteessa aktiiviseen, vapaaseen T3 hormoniin. Vaikka henkilö on jo parantunut vakavasta sairaudesta tai voimakas stressi on loppunut, tämä virheellinen muuntuminen jatkuu ja saa aikaan monia kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, vaikka laboratoriokokeissa TSH ja T4v arvot ovat viiteväleissä.
Käänteisestä T3 ongelmasta aiheutuneen kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat mm.
• Voimakas väsymys ja uupumus
• Jatkuva painonnousu, vaikka samat ruokailutottumukset
• Krooninen kipu
• Hidastunut aineenvaihdunta
• Masennus, ahdistus ja/tai kaksisuuntainen mielialahäiriö
• Muut tyypilliset kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet
Tekijöitä, jotka lisäävät käänteisen T3 hormonin (rT3) tuotantoa ja vähentävät T4:n muuntumista aktiiviseksi T3 hormoniksi.
• Vähäkalorinen ruokavalio
• Krooniset sairaudet ja infektiot (esim. mononukleoosi, diabetes, SIBO, sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä, niveltulehdus ja liikalihavuus)
• Krooninen tulehdus ja matala-asteinen tulehdus (esim. insuliiniresistenssi, autoimmuunisairaudet (keliakia, ym.), leptiiniresistenssi ja suoliston häiriintynyt bakteerikanta)
• Henkinen ja fyysinen stressi (avioero ja muut perheongelmat, läheisen kuolema, onnettomuus, loukkaantuminen, jne.)
• Hoitamaton suolistotulehdus (jopa 20 % T4 hormonista muuntuu suolistossa T3 hormoniksi ja kun suolisto on huonossa kunnossa, muuntuminen häiriintyy ja rT3:n määrä lisääntyy)
• Monet lääkkeet, kuten beetasalpaajat, verenpainelääkkeet, epilepsialääkkeet, masennuslääkkeet, verensokeria alentavat lääkkeet, unilääkkeet ja huumaavat kipulääkkeet. Kortikosteroidit laskevat nopeasti T3v ja T4v tasoja ja nostavat rT3 tasoja, jota hyödynnetään mm. kilpirauhasen liikatoiminnan (Graves’ Disease) hoidossa (Wondisford& Radovick 2009). Salisylaatit, kuten aspiriini häiritsee tyroksiinia sitovan globuliinin toimintaa ja näin häiritsee myös T4 ja T3 hormonien kulkeutumista verenkierrossa (Rainsford 1984).
• Fluori (jodin vastavaikuttaja)
• Toksiinit (torjunta-aineet, elohopea, kadmium, lyijy, jne.)
Tekijöitä, jotka lisäävät T4 hormonin muuntumista aktiiviseksi T3 hormoniksi (T3v) ja vähentävät T4 hormonin muuntumista käänteiseksi T3 hormoniksi (rT3)
Lisäksi A-vitamiini, sinkki ja liikunta parantavat solujen herkkyyttä kilpirauhashormoneille.
rT3 ongelman selvittely
Kun halutaan selvittää, onko henkilöllä käänteinen T3 ongelma, pitää TSH ja T4v arvojen lisäksi tutkia T3v ja rT3 arvot sekä laskea näiden suhde. Jos tämä suhdeluku on kovin matala, se kertoo käänteisestä T3 ongelmasta. Tätä liiallisen rT3 hormonin aiheuttamaa kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi hoitaa tyroksiinilla eli T4-hormonilääkkeellä, koska elimistö muodostaa siitä koko ajan lisää käänteistä T3 hormonia ja kilpirauhasen vajaatoiminta vain pahenee.
Käänteisestä T3 ongelmasta kärsivät henkilöt ovat tällä hetkellä ikävässä tilanteessa, sillä näiden henkilöiden oikeasta hoitotavasta on Suomessa käynnissä mittava oppikiista, jonka seurauksena monet lääkärit ovat menettäneet oikeutensa hoitaa kilpirauhaspotilaita. Nämä lääkärit ovat hoitaneet potilaita niin sanotulla T3 monoterapialla eli ovat antaneet pelkkää T3 lääkettä (Liothyronin®, Thybon®) erinomaisilla tuloksilla. Yksikään potilas ei ole tehnyt valitusta näistä lääkäreistä, päinvastoin, potilaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon, ja osa on palannut jopa työkyvyttömyyseläkkeeltä takaisin työelämään.
T3 monoterapiasta löytyy myös suomalainen tutkimus, sillä lääkäri Taija Somppi on tehnyt retrospektiivisen tutkimuksen sisäilmaongelmista kärsivien henkilöiden käänteisestä T3 ongelmasta, joka saatiin hoidettua menestyksekkäästi T3 monoterapialla, ravitsemus- ja ravintolisähoidoilla. Tutkimus julkaistiin vuonna 2017 arvostetussa Frontiers-julkaisussa. (Somppi 2017.)
Cooper-Kazaz, R.; Apter, J.T.; Cohen, R.; Karagichev, L.; Muhammed-Moussa, S.; Grupper, D.; Drori, T.; Newman, M.E.; Sackeim, H.A.; Glaser, B. & Lerer, B.2007. Combined treatment with sertraline and liothyronine in major depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Viitattu 19.12.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17548749
De Groot, L.J. 2006. Non-thyroidal illness syndrome is a manifestation of hypothalamic-pituitary dysfunction, and in view of current evidence, should be treated with appropriate replacement therapies. Viitattu 19.12.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16399020
Douyon, L. & Schteingart, D.E. 2002. Effect of obesity and starvation on thyroid hormone, growth hormone, and cortisol secretion. Viitattu 18.12.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12055988
Jørgensen, J.O.; Møller, J.; Laursen, T.; Orskov, H.; Christiansen, J.S. & Weeke, J. 1994. Growth hormone administration stimulates energy expenditure and extrathyroidal conversion of thyroxine to triiodothyronine in a dose-dependent manner and suppresses circadian thyrotrophin levels: studies in GH-deficient adults. Viitattu 19.12.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7828350
Nishiyama, S.; Futagoishi-Suginohara, Y.; Matsukura, M.; Nakamura, T.; Higashi, A.; Shinohara, M. & Matsuda, I. 1994. Zinc supplementation alters thyroid hormone metabolism in disabled patients with zinc deficiency. Viitattu 19.12.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8157857
Rainsford, K.D. 1984. Aspirin and Salicylates. s. 295. Viitattu 22.12.2019. https://books.google.fi
Reinhardt,W.; Luster, M.; Rudorff, K.H.; Heckmann, C.; Petrasch, S.; Lederbogen, S.; Haase, R.; Saller, B.; Reiners, C.; Reinwein, D.& Mann, K. 1998. Effect of small doses of iodine on thyroid function in patients with Hashimoto's thyroiditis residing in an area of mild iodine deficiency. Viitattu 22.12.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9703374