Kilpirauhasen hoitokiista pähkinänkuoressa
Kilpirauhasen hoitokiista on ennen-näkemätön, lakia potilaan oikeuksista rikkova kiista. Kiistan pääarkkitehteja ovat endokrinologit ja Valviran virkamiehet. Osasyyllisiä löytyy myös STM:n virkamiehistä ja entisistä ministereistä. Kilpirauhaspotilaita hyvin hoitaneet lääkärit ovat joutuneet kyseisen ryhmän ajojahdin kohteeksi, mistä ei näytä tulevan loppua.
Kilpirauhasen hoitokiistan jatkuminen näin kauan on erityisesti entisten ministereiden Susanna Huovisen, Juha Rehulan, ja Annika Saarikon ministerikausien suurimpia häpeäpilkkuja. Huovisen, Rehulan ja Saarikon aikana tehtiin kaikkiaan 10 kirjallista kysymystä (KK), jotka liittyivät kilpirauhasen hoitokiistaan. Huovinen vastasi viiteen KK:seen 2013-2015, Rehula kahteen KK:seen 2016-2017 ja Saarikko kolmeen KK:een. Kaikki ministerien vastaukset olivat yhtä tyhjän kanssa.
Toivoa vain sopii, että nykyiset STM:n ministerit Krista Kiuru ja Aino-Kaisa Pekonen saattavat tämän hoitokiistan vihdoin loppuun. Lääkäreiltä poistetaan väärin perustein tehdyt rajoitukset ja potilaat saavat heille parhaiten sopivat kilpirauhaslääkkeet.
Kilpirauhasen hoitokiista on jatkunut jo yli 8 vuotta. Hoitokiista alkoi siitä, kun 2011 pääasiassa endokrinologit, joiden erikoisalaan kilpirauhassairauksien hoito kuuluu, alkoivat kannella hyviä hoitotuloksia T3-lääkkeillä saaneista lääkäreistä. Hoitokiistan alussa endokrinologit varoittivat T3-lääkkeistä, joita ei tulisi määrätä kilpirauhaspotilaille. Nyt endokrinologit käyttävät itse potilaillaan T3-lääkkeitä.
Endokrinologi Camilla Schalin-Jäntti vertasi T3-lääkettä ja kahvia ja puhui dopingista YLEn MOT-ohjelmassa ”Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia” vuonna 2014.
”Jos ottaa väsymykseen kahvin sijaan T3-pillerin, saattaa kyllä piristyä. Kun ihminen voi huonosti, hänelle on helppo antaa piristäviä pillereitä. Voisi jopa puhua dopingista.”
”Eläinperäisiä kilpirauhasuutteita sisältäviä valmisteita (kauppanimillä Armour Thyroid ja Thyroid) ei suositella hypotyreoosin hoitoon. Suomessa synteettinen T4-hoito on ollut saatavilla 50-luvulta, ja T4-hoito syrjäytti kuivatut eläinkilpirauhasesta tehdyt yhdistelmävalmisteet 70-luvulla.”
Endokrinologit eivät olleet perillä kanteluja tehdessään ja Valviran asiantuntijoina esiintyessään kansainvälisistä T3-tutkimuksista. Heidän mukaan tyroksiini, T4-lääke oli ainoa oikea hoito kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille. Tästä hyvänä esimerkkinä Valviran asiantuntija, kantelijalääkäri Saara Metso, joka 8.5.2015 Iltalehden haastattelussa totesi mm.
Toimittaja:
”Mitä sellaisten potilaiden pitäisi mielestänne tehdä, joille T4 -hormoni eli tyroksiini ei kerta kaikkiaan sovi.”

Metso:
”Käyttää tyroksiinia. Siitä ei siis tule lääkkeille tyypillisiä sivuvaikutuksia, vaan kyse on annostelun onnistumisesta.”
Endokrinologit Pasi Salmela (OYS), Saara Metso (TAYS), Leena Moilanen (KYS), Leo Niskanen (HUS), Pirjo Nuutila (TYKS) ja Camilla Schalin-Jäntti (HUS) rajasivat T3 lääkkeiden käytön seuraavasti Lääkärilehti Duodecimissa 2016/1
”Näin laskien T3-annoksien tulee olla pieniä (5-15 µg/ vrk).”
OYS:in endokrinologi ja osastonylilääkäri Tapani Ebeling totesi Lääkärilehdessä 15.12.2017 mm.
”T3 on muoti-ilmiö, johon liittyy osalla doping-kokemus.”
Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) kilpirauhassairauksien hoito-ohjeet marraskuussa 2018. Ohjeistuksen antajana on mm. Valviran asiantuntija ja kantelijalääkäri Saara Metso.
”Yhdistelmähoito toteutetaan Thyroxinia ja synteettistä T3-hoitoa käyttäen. Lyhytvaikutteisen T3-annoksien tulee olla pieniä, maksimissaan 5–10 ug x 2-3 /vrk.”
Iltalehden haastattelussa 2015 Saara Metso oli sitä mieltä, että Thyroxin on ainoa oikea lääke, ja kysymys on vain annostelun onnistumisesta. 2016 Metso oli sitä mieltä, että T3-lääkettä voi käyttää 5-15 ug vrk. Vuonna 2018 Metson mukaan 30 ug vrk on sopiva T3-annos. Kuten huomaamme, endokrinologien käsitykset T3-lääkityksestä ovat muuttuneet totaalisesti.
 
T3-lääkkeiden käyttö on laajentunut siitä, kun Valvira alkoi rajoittaa potilaitaan hyvin hoitaneiden lääkäreiden ammattioikeuksia. Nykyisin T3-lääkkeitä määrätään yliopistollisissa sairaaloissa. Myös joistakin terveyskeskuksista potilaat saavat T3-lääkkeitä. Moni endokrinologi, joka tuomitsi T3-lääkkeen käytön vaarallisena, määrää nyt itse T3-lääkkeitä potilailleen Valviran puuttumatta asiaan. Mutta ne lääkärit, jotka kuuntelivat potilaiden hätää ja saivat heidät kuntoon, ovat edelleen Valviran rajoituksen alaisia.
STJ ry tekee työtä kilpirauhaspotilaiden ja lääkärien oikeudenmukaisen kohtelun saavuttamiseksi.
 
Näin toimii Suomessa hyväveli -järjestelmä
Valvira on polkenut 8 vuotta kilpirauhaspotilaiden ja heitä hoitaneiden lääkärien oikeuksia. STJ ry:ssä on ihmetelty jo pitkään, miksi Valvira on saanut toimia näin kauan, ilman että STM olisi puuttunut asiaan. Selvitimme ketkä virkamiehet ovat valmistelleet STM:ssä ministereiden Huovinen ja Rehula vastauksia kansanedustajien kilpirauhasen hoitoa koskeviin kirjallisiin kysymyksiin.
Timo Keistinen on valmistellut vastauksia ainakin viiteen KK:een. Yhdessä Keistisen Rehulalle laatimassa KK:n vastauksessa on suora kopio endokrinologien katsauksesta Duodecim 2016;132:33–42.
Keistinen on STM:ssä osastolla, joka vastaa Valviran tulos- ja omistajaohjauksesta.
Keistinen ja muut KK:n valmistelijat ovat vastanneet myös kilpirauhaspotilaiden hätääntyneisiin viesteihin, kun potilaat ovat valittaneet Valviran toiminnasta. Keistinen istuu useissa työryhmissä, joissa on tai on ollut mukana Valviran korkeimpia virkamiehiä mm. Markus Henriksson, Tarja Holi, Jussi Holmalahti ja Maarit Mikkonen.
Jokainen ymmärtää, että tässä pukki (Keistinen) toimii kaalimaan vartijana.
Takaisin ylös